Mielõtt a farmer, farmerrá változott

A világ legsikeresebb nadrágjának a nevét csak az 50-es években találták ki, az elõzõ században. Ugyanakkor a történetük, sokkal régebbre nyúlik vissza. A denim nadrágot már a reneszánsz idején hordtak a matrózok és a hajózó személyzet. Nagyon kényelmes ruha, ami a legnehezebb idõjárási körülmények között is bevált. Ez abban mutatkozott, hogy rendkívül tartós volt, ami bizonyította, hogy ha sokáig kapcsolatban volt a sós tengeri vízzel és nappal, meglepõen jó állapotban volt. A XIX. Században a denimbõl varrták a munkaruhákat, amiben jártak a munkások, és az Amerikából jövõ aranykeresõk. Ugyanebben az idõben jöttek létre az elsõ farmergyárak. A férfi farmernadrágok szolídak voltak, tartós a kopásokra és egyéb más mechanikai sérülésekre, ráadásul az áruk is rendkívül alacsony volt. Ahhoz, hogy a tartóssága nagyobb legyen, azokon a helyeken ahol az anyag elszakadhat réz szegecsekkel erõsítették meg.

A farmervilág a XX században – denimtõl kezdve a férfi csõnadrágon át a lyukacsos farmerig

Évről évre a farmernadrág sikeressége rendkívül nőtt. Az aranybányákból, nagyon gyorsan az utcán találta magát – a farmernadrágot hordták a gyerekek, fiatalok, és emberek a gazdag családból. A férfi farmernadrág a mindennapi kiegészítővé vált, laza – a farmerban jártak a férfiak discoba, fociztak, randevúkra jártak és találkoztak a kollégákkal. A farmerban jártak az amerikai katonák, akik éppen a kimenőjüket töltötték. Nem sokkal később pedig a farmert felvették a nők is. A 60-as évek felében a fiatalkori lázadást jelképezte – ugyanis azok a fiatalok, akik farmert vettek fel, akár ki is dobhatták őket az iskolából, ha ebben jelentek meg a tanítási órákon. A következő évtizedekben divatba jöttek a különböző szabásminták – az 50-es és 60-as években a szűk férfi farmernadrág volt a divat, ami manapság újra divattá vált. Ugyanakkor a 70-es években a hippik elterjesztették a szélesített farmert, színes rávarásokkal és mintázattal. A divat beférkőzött az elit osztályra is, filmcsillagok és egyéb más híres emberek is elkezdtek farmert hordani. Ma már gyakorlatilag mindenkinek a szekrényében van egy pár darab kedvenc nadrágja – a farmer örökre beférkőzött nem csak a férfi, de a női divatba is. Hiába keresünk demokratikusabb öltözéket, ez egy olyan ruhadarab, ami osztálytól függetlenül bárki jár. Férfi farmernadrág választéka rendkívül széles: férfi csőnadrág, vagy a divatos lyukacsos nadrág, megtalálható a férfi szekrényében.

Férfi farmernadrág a popkultúrában

Az, hogy a divat mennyire kapcsolódik szorosan a popkultúrával, legjobban látható ez a farmernadrágnál. A legenda szerint a férfi farmernadrág a Vadnyugathoz kapcsolódik, aranylázzal és cowboyokkal, akiket csodáltunk, amikor néztük a ma már kultikus western filmeket John Waynnel vagy Gary Cooperrel. Nekik köszönhetően, továbbá Marlon Brandonak és James Deannek a szabadságot és az individualizmust jelképezték, ami összekapcsolta az Európaiakat és az Amerikaiakat. Ugyanakkor Elvis Presley egy külön divatot hozott létre, szűk farmernadrágot fekete színben. Nem mehetünk el a híres nők mellett sem, akik farmerban jártak és felhívták a férfiak figyelmét, de nem csak, a moziban vagy a színpadon. Ezek voltak termesztésen, Marilyn Monroe és Brigitte Bardot. A divat kifutókon a farmernadrág szélesebb körben a 70-es években terjedt el, mostanság pedig minden nagy divattervező tartogat magának egyet a kollekciójában.

Férfi slim farmer, skinny, regular fit – milyen farmert válasszunk és mivel hordjuk?

A farmernadrág erőssége az univerzalitás. Minden alkalomra megfelelőek elég csak lecserélni a „felső” részt, vagy cipőt, hogy a nappali ruházatból estit varázsoljunk. A farmernadrág választéka manapság rendkívül nagy. A férfi farmernadrág sportos feliratos trikóval, melegítővel és adidassal, esetleg tornacipővel, ideális a mindennapi kimenetelekre, vagy találkozókra az ismerősökkel. Ugyanakkor ha csőnadrágot választunk elegáns inggel, ami hosszúujjú, kigombolható pulóverrel és félcipővel, bátran részt vehetünk egy hivatalos találkozón, munkába, vagy családi összejövetelekre. Minden férfi találhat magának olcsó farmert, ami illik az ő stílusához és jelleméhez – a klasszikus indigó színtől kezdve, a fehér színen át, egészen a szándékosan kopott és varrt színekig. A férfiak gyakran nyúlnak a laza modellekhez, esetleg süllyesztett modellekhez, de a szűk és illesztettekhez is. A kínálatban széles fazon áll rendelkezésre – a legsikeresebbek az úgy nevezett férfi slim fit farmer, regular férfi farmer, vagy férfi skinny, azaz férfi csőnadrág. A klasszikus „blue jeans” is divatos, továbbá a fekete, a lyukacsos fekete farmer, szürke, vagy festett farmer intenzív színekben.

pixel