Mielőtt a farmernadrág farmer lett

A legismertebb farmernadrág a világon a nevét az 50-es évek végén kapta a XX. században. Ugyanakkor a története sokkal messzebbre nyúlik vissza. A denim nadrágot már a reneszánsz idején hordtak a halászok és tengerészek. Mivel kényelmes a ruházat, így még a nehéz időjárási viszonyok is megállta a helyét. Rendkívül tartós volt, ami megerősítette azt is, hogy miután sokat érintkezett a sós vízzel és nappal, még mindig nagyon jó állapotban voltak. A XIX. században a denim ruházatból varrtak munkaruhát, amikbe jártak a munkások, vagy Amerikában az aranykeresők. Ekkor is jelent meg az első farmernadrág gyár. A férfi farmernadrág nagyon szolídak, tartósak voltak a kopásokra és az egyéb mechanikai sérülésekre, ráadásul az ára is igen kedvező volt. Azért, hogy tovább növeljük a tartósságát réz szegecsekkel erősítették meg.

A farmer a XX században – denimtől kezdve, a csőnadrágon át a lyukas farmerokig

Évről évre a farmernadrág népszerűsége rendületlenül növekedett. Az aranybányából gyorsan az utcára kerültek – a farmernadrágot hordták a gyerekek, a tinik, és a szegényebb réteg egyaránt. A farmernadrág beköltözött a mindennapjainkba, laza – a farmerban jártak a férfiak discoba, fociztak, randevúkra jártak vagy találkoztak a haverokkal. Farmerban jártak az amerikai katonák is, akik éppen szabadságukat töltötték a kaszárnyáktól. Aztán eljött a pillanat, amikor a hölgyek is elkezdték hordani. A 60-as évek közepén a fiatalság lázadásának volt a jele – a fiatal emberek akik farmerban jártak könnyen kirúgtűk az iskolából, ha ebben jelent meg az órán. A következő évtizedekben, a farmerek megmaradtak, csak a fazon és a vágás változott – az 50-es és 60-as években a szűk férfi farmernadrág volt a divat, ami manapság ismét visszatárt a divatba, a 70-es években a szélesebb farmer volt a divat a „hippiknek” köszönhetően, színes hímzésekkel és rávarrásokkal. Ami a szegényebbeknek is megfelelt, olyannyira felkeltette az érdeklődést a mozicsillagok és a híres emberek körében – a legnagyobb emberek is megjelentek farmernadrágban. Manapság gyakorlatilag bárkinek a szekrényében van ilyen ruhadarab, ami a kedvence – a farmer gyakorlatilag a mindennapjaink részévé vált nem csak a férfiak számára, de a nők számára is. Hiába keresünk ennél demokratikusabb öltözéket, amelyik minden réteg hordana. A férfi farmernadrágban pedig rendkívül nagy a választék: csőnadrág, vagy lyukacsos farmernadrág, ami megtalálható a modern férfi szekrényében.

Férfi farmernadrág a popkulturában

Az hogy mennyire kapcsolódik szorosan a popkultúrához, sehol nem látszik jobban, mint a farmer esetében. A legendája összekapcsolható a Vadnyugat hódolóihoz, aranyláz és cowboyokhoz, akiket csodáltunk, amikor western filmeket néztünk John Waynnel, vagy Gary Cooper főszereplésével. Ezeknek a csillagoknak köszönhetően, mint Marlon Brando vagy James Dean, a szabadság szimbolúmává váltak, ami gyakorlatilag össze is kapcsolta az európaiakat és amerikaikat egyaránt. Ugyanakkor Elvis Presleynek köszönhetően divatba jöttek a szűk férfi farmernadrágok fekete színben. Nem mehetünk el természetesen a híres nők mellett sem, akik farmert hordták és felhívták a férfiak figyelmét, de nemcsak a moziban és a tv előtt. Itt természetesen szó van Marilyn Monroe és Brigitte Bardot-ról. A kifutókon is megjelent ez a termék körülbelül a 70-es években és gyakorlatilag minden divattervező rendelkezik egy saját kollekcióval.

Férfi farmerslim, skinny, regular fit – milyen modellt válasszunk és mivel hordjuk?

A farmernadrág ereje abban rejlik, hogy univerzálisak. Minden alkalomra megfelelőek lehetnek – elég ha csak a felső részt váltogatjuk, vagy a cipőnket, hogy a nappali ruhából esti legyen. A farmernadrág választék manapság rendkívül széles spektrumu. Férfi farmernaddárgot felvehetünk egy sportos feliratos trikóval, melegítővel, adidassal vagy tornacipővel, amik ideálisak lehetnek egy találkozóra a haverokkal. Ugyanakkor ha férfi farmer csőnadrágot, összekapcsolunk egy elegáns hosszú ujjú inggel és kigombolható pulóverrel és félcipőkkel, ebben bátran elindulhatunk egy hivatalos találkozóra, munkába, vagy családi ünnepségre. Minden férfi talál magának olcsó farmernadrágot, ami meg fog felelni a stílusának és jellemének – a klasszikus indigó színtől kezdve, egészen a fehér színig, szándékosan rongált és varrottig. A férfiak gyakran nyúlnak a laza modellekhez, ami egy picit süllyesztett, de az olyanokhot is, amik szűkek és illesztettek. A kínálatban rengeteg fazon megtalálható – a legismertebb a férfi slim fit farmernadrág, férfi regular farmernadrág, vagy férfi skinny nadrág, azaz magyarul csőnadrág. A klasszikus „blue jeans” felül megtalálható még a fekete farmer, és a lyukacsos férfi farmernadrág, szürke, vagy intenzíven színezett nadrág is.

pixel