Félcipő

Félcipőben évszázadokon át

Félcipőnek nevezzük azt a fajta cipőt, amelyik nem rendelkezik felsőrésszel és maximum csak a bokáig érnek. Lehetnek kötöttek vagy csak bebujósak. A lengyel földeken már a középkorban jelentek meg és ami természetes a kinézetük tekintetében semmire nem hasonlított a mai cipőkhöz. A bőr férfi cipőben gentelmanok jártak barokk korszakban, mint pedig a XIX. században. A félcipők egy teljes osztályt jelölt, hogy hová tartoztál és magas státuszod volt. A cipő a legfontosabb, ha nem is a legfontosabb részlet a férfi öltözködésben. Sokszor lehet hallani, hogy a cipőről el tudjuk dönteni, milyen emberrel is állunk szemben, ezért az elegáns férficipő igenis fontos tényező, hogy valójában ki is a tulajdonosa. Minden férfinak szükség lenne, hogy birtokoljon ilyen félcipőt, ugyanis vannak olyan helyzetek, amikor a legnagyobb sportrajongók is nem szerepelhetnek tornacipőben, sneakersben, vagy sportcipőben.

Hogyan válasszuk ki a jó félcipőt?

Egy átlagos férfi naponta 10000 lépést tesz meg, ami azt jelenti, hogy élete során körülbelül 180 ezer kilométert tesz meg. Ezért fontos, hogy a megfelelő félcipőt válasszuk ki, többek közt egészségügyi szempontból. Érdemes több szempontot is megfigyelni, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket. Először el kell gondolkodnunk, hogyan fogjuk használni a félcipőnket. Csak bizonyos esetekre vesszük fel, vagy pedig folyamatosan? Egész nap fogunk benne járni, vagy csak két-három órán keresztül? Másodszor pedig pontosan mérjük le a lábunk hosszúságát. Nagyon sok embernél előfordul, hogy a lábuk hosszúsága különbözik. Ezért fontos, hogy mérjük le mindkettőt és a cipő méretét a hosszabb lábunkhoz igazítsuk. Mindenképpen mind a két cipőt le kell mérni és mind a két cipőben komfortosan kell, hogy érezzük magunkat. Amikor cipőt mérünk azt este érdemes megtenni. Ilyenkor a lábunk jobban duzzadtabb. A félcipőnek kényelmesnek kell lennie, nem csak akkor amikor felvesszük őket, de több óra eltelte után is, miután jártunk bennük, például egy egész napos esküvőn, vagy szilveszteri bulin. A legnagyobb ujjunktól a cipőnk végéig 10 mm légüres tér kell, hogy legyen. Emlékezzünk arra, hogy azon felül, hogy a félcipőnk jól néz ki, kényelmes is legyen, könnyen tisztítható és hogy vezesse ki a nedvességet.

Mivel hordjuk és mivel ne a félcipőket?

A félcipőnek illeszkedni kell a férfi stílusához. Egyesek a fekete félcipőt preferálják, mások a barnát, egyesek a hosszabb orrúakat szeretik, mások pedig a – kereket. Az, hogy mindenáron követjük a divatot nem mindig jó, és nem muszáj, hogy minden férfi olyan cipőben járjon, ami nem tetszik neki, csupán azért mert most épp ez a divat. Ezért sok férfi a klasszikus dolgokban hisz, a fekete félcipőbe, amiről elmondható, hogy minden elegáns ruhához illeni fog, ez pedig egy biztonságos megoldás. Viszont figyeljünk arra, hogy a fekete félcipők nem mindig fognak jól kinézni. Kerüljük őket a világos nadrággal – az ilyen kontraszt nem néz ki túl jól. A világos nadrághoz legjobban illenek a bézs vagy az ősz félcipők. A legjobban elegánsak az olyan félcipők, amelyik sötét talppal rendelkeznek, a fehér talpú kevésbé hivatalos, általában ezeket a fiatalabb férfiak válasszák. Majdnem ugyanolyan univerzálisak, mint a feketék a sötétkék színű félcipők. A legtöbb ruhaválogatáshoz illik, ugyanakkor letöri az átlagos divattrendeket. A kevésbé hivatalos találkozókon, választhatunk kettő vagy háromszínű félcipőket is. A félcipőnek szüksége van egy megfelelő „társaságra”. Semmiképp nem javasolt blúzzal és mackó alsóval hordani – ez természetes. Ugyanakkor ne essünk pánikba. A félcipőket nem csak az öltönyhöz lehet hordani. Nagyszerűen illik a farmernadrággal, pólóval és öltönnyel, sima T-Shirttel és klasszikus pulóverrel.

pixel